Látnivalók

Szilvásvárad a Bükk-hegység nyugati oldalán terül el Egertől 30 Km távolságra.
Műemlékei közül kiemelkedő a hófehér kerek református templom, melyet klasszicista stílusban építettek.

Az Orbán-ház, amely a népi építészet szép hagyatéka, belsejében ma múzeum működik.

A Pallaviciniek családi kastélya ma szállodaként üzemel. A kastély közelében található a törzsménistálló, ahol a tenyészmének megcsodálása mellett egy kis múzeumban megismerkedhetünk a lipicai lovak történetével.

Szilvásvárad nemzetközi üdülőhely, de igazán ismertté az 1984.-es VII. Fogathajtó Világbajnokság idején vált.

Szilvásvárad közelében található a Bükk-hegység legmagasabb pontja az Isállós-kő (959)m. Az Istállóskői ősemberbarlang, melyhez kijelölt túraútvonal vezet bizonyítja, hogy e terület már az őskortól lakott volt.

Kedvelt kirándulóhely a Szalajka-völgy, melyet gyalogosan, hegyi kerékpárral, lóháton, vagy erdei kis vonattal közelíthetünk meg.

A Gloriett tisztáson átvágva jutunk el a Szalajka-Fátyolvízeséshez. Ez a természeti látványosság a karsztforrásokból eredő patakok vizéből mésztufa kiválásával keletkezett.

A völgyből lefelé haladva körbesétálhatunk az Erdei szabadtéri Múzeumban, lentebb találkozhatunk a Szikla-forrással. A gyalogút mentén a pisztrángos tóban és a pisztrángtelepen sebes és szivárványos pisztrángokat tenyésztenek. A halastavak után az Erdészeti Múzeumot is megtekinthetjük.

A Kárpátok Őre emlékmű valódi zarándokhely, melynél évente megemlékezést is tartanak.

Az emlékműtől lentebb sétálva találkozunk vadbemutatóval, ahol testközelből tekinthetjük meg a nagyvadakat.

A Millenniumi kilátóhoz tanösvényen keresztül vezet az út, melyhez felérve csodálatos panorámában lehet részünk, tiszta időben akár a Tátra hegycsúcsait is lehet látni.

A völgyből leérkezve számos hangulatos étterem várja a Szilvásváradon kiránduló vendégeket, ahol megkóstolhatják a helyi specialitású sült pisztrángot.

Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek lehetőség van kerékpárkölcsönzésre, síelésre, bobozásra, gyalogtúrára, kalanderdőre.

Szilvásvárad és környéke